## Q&A - P5 Math

### Re: Q&A - P5 Math

ACS mathlypic booklet with modifications. I didn't know where to post but thought this is a speed question, thus I posted here. I just posted on the MO thread too.

- alfretztay
- KiasuGrandMaster
**Posts:**1199**Joined:**Sun Sep 12,**Total Likes:**5

### Re: Q&A - P5 Math

I would solve the above question as follows :Wgh2005 wrote:Hi, appreciate if anyone can help to solve below question:

When Hansen visits his friend, he climbs a hill at 3km/h, then goes downhill at 6km/h and walks at 4km/h on level ground. If he takes a total of 4 hours walking there and back, how far away is his friend's house?

Thank you very much!

LCM of 3, 6 and 4 is 2 x 2 x 3 = 12

To friend's house,

(d1/3) + (d2/6) + (d3/4) ------- 4/2 = 2

4d1 + 2d2 + 3d3 ------- 2 x 12 = 24

From friend's house,

(d3/4) + (d2/3) + (d1/6) ------- 2

3d3 + 4d2 + 2d1 ------- 24

6d1 + 6d2 + 6d3 ------- 24 x 2 = 48

(d1 + d2 + d3) ------- 48/6 = 8

Ans : 8km.

### Re: Q&A - P5 Math

Mr lee bought some pens n pencil for $552.50. He paid 197.5 more for pen than pencil. He bought twice as many pens as pencil.

Each pen cost $2 more than each pencil.

How many pencil did he buy?

Each pen cost $2 more than each pencil.

How many pencil did he buy?

### Re: Q&A - P5 Math

There were total 360 boys and girls in a hall. 1/2 of girls and 1/4 of boys left the hall. Given 220 children remained in the hall, how many boys were there in the hall at first ?

### Re: Q&A - P5 Math

please assist with this :

At a concert, 2 types of tickets were sold.

Category A tickets cost $88.50 each and Category B tickets cost $57.50 each.

30 more Category A tickets were sold than Category B tickets.

$4050 more was collected from the sale of Category A tickets

How many tickets were sold in Total ?

Thank you.

At a concert, 2 types of tickets were sold.

Category A tickets cost $88.50 each and Category B tickets cost $57.50 each.

30 more Category A tickets were sold than Category B tickets.

$4050 more was collected from the sale of Category A tickets

How many tickets were sold in Total ?

Thank you.

- Joy of Learning 111
- BlueBelt
**Posts:**340**Joined:**Wed Aug 19,**Total Likes:**20

### Re: Q&A - P5 Math

English is my forte, not maths. Still, thought I would have a go.peggy wrote:please assist with this :

At a concert, 2 types of tickets were sold.

Category A tickets cost $88.50 each and Category B tickets cost $57.50 each.

30 more Category A tickets were sold than Category B tickets.

$4050 more was collected from the sale of Category A tickets

How many tickets were sold in Total ?

30 CatA tickets would bring in $2655 extra (30 x 88.50).

So remaining CatA tickets bring in $1395 extra (4050 - 2655).

One CatA ticket brings in $31 more than a CatB ticket (88.50 - 57.50).

Number of remaining CatA tickets should be 1395 / 31 = 45

Therefore, number of tickets = (45 x 2) + 30 = 120

- Joy of Learning 111
- BlueBelt
**Posts:**340**Joined:**Wed Aug 19,**Total Likes:**20

### Re: Q&A - P5 Math

My forte is English, not maths. However, I teach critical thinking so I have just thought about this logically. Perhaps a mathematician could show better method, but here's my thinking:angel wrote:There were total 360 boys and girls in a hall. 1/2 of girls and 1/4 of boys left the hall. Given 220 children remained in the hall, how many boys were there in the hall at first ?

2 units of Girls plus 4 units of Boys = 360

1 unit of Girls plus 1 unit of Boys = 140

1 unit of Girls plus 3 units of Boys = 220

Therefore, 2 units of Boys = 80

1 unit of Boys = 40

Therefore, 160 boys in the hall at first.

### Re: Q&A - P5 Math

muska wrote:Mr lee bought some pens n pencil for $552.50. He paid 197.5 more for pen than pencil. He bought twice as many pens as pencil.

Each pen cost $2 more than each pencil.

How many pencil did he buy?

### Re: Q&A - P5 Math

Joy of Learning 111 wrote:My forte is English, not maths. However, I teach critical thinking so I have just thought about this logically. Perhaps a mathematician could show better method, but here's my thinking:angel wrote:There were total 360 boys and girls in a hall. 1/2 of girls and 1/4 of boys left the hall. Given 220 children remained in the hall, how many boys were there in the hall at first ?

2 units of Girls plus 4 units of Boys = 360

1 unit of Girls plus 1 unit of Boys = 140

1 unit of Girls plus 3 units of Boys = 220

Therefore, 2 units of Boys = 80

1 unit of Boys = 40

Therefore, 160 boys in the hall at first.