If you're seeing this message, it means we're having trouble loading external resources on our website.

If you're behind a web filter, please make sure that the domains *.kastatic.org and *.kasandbox.org are unblocked.

Lesson 1: Counting money

# Money and time: FAQ

## Why is it important to learn about telling time and money?

These are skills that we use in our everyday lives. Being able to count money accurately is important so that we can buy things, make change, and save up for what we want. Knowing how to tell time allows us to keep track of our day, plan ahead, and manage our time effectively.

## What are the different US coins and what are they worth?

There are four main US coins: the penny, the nickel, the dime, and the quarter.
Coin namePictureValue
Penny
$1¢$
Nickel
$5¢$
Dime
$10¢$
Quarter
$25¢$

## What are the different US dollars and what are they worth?

There are four main US dollars: the one dollar bill, the five dollar bill, the ten dollar bill, and the twenty dollar bill.
Dollar namePictureValue
One dollar bill
$\mathrm{}1$
Five dollar bill
$\mathrm{}5$
Ten dollar bill
$\mathrm{}10$
Twenty dollar bill
$\mathrm{}20$

## How can number lines help tell time?

If we unroll a clock, it becomes a number line! We can set up a number line to represent minutes in an hour. We can use a number line to visually represent the passage of time. For example, we might draw a number line with the numbers $0-60$ to represent the minutes in an hour. We could use this to help us understand how many minutes have passed, or how many minutes are left in the hour.

## How do I read a clock?

First, we need to look at the hour hand. The hour hand is between $1$ and $2$, so it is after $1$ o'clock but not yet $2$ o'clock.
So, the hour is $1$. Next, we look at the minute hand.
The minute hand starts pointing straight up for $0$ minutes.
When counting minutes, the distance between each tick mark represents $1$ minute.
Each number on the clock represents $5$ minutes, with a total of $60$ minutes in each hour.

## Want to join the conversation?

• How many hours are in a day?
• 24 hours
• How many minute in a day
• 1 Day = 24 Hours. 1 Hour = 60 Minutes.
So there are 60 * 24 = 1440 Minutes in a day
• How many hours are in a day? How many mins are in a day? How many seconds are in a day?
• 24 hrs in a day
60 min in an hour so 60 * 24 = 1,440 mins in a day
60 secs in a min so 60 * 1440 = 86,400 secs in a day!
• how many seconds are in 1 day
• 1 day = 24 hours
1 hour = 60 minutes
1 minute = 60 seconds

1 day = 24 * 60 * 60 = 86400 seconds